Buli, móka és kacagás a kilencvenes években Budapesten

Azok a csodás 90-es évek

Azok a csodás 90-es évek

Westend udvar

2020. szeptember 15. - Wywern

FRISSÍTÉS! Egy kedves olvasónktól kaptunk pár képet a Westend Udvarról, amit akkoriban sokan a western-filmek mintájára Western udvarnak nevezték ezt a csodás helyet, ami féreglyukat nyitott Las Vegas, Kína és rendszerváltó Magyarország közt.

10571693_52549bf8b0eabf384f8f7f985be20d34_wm.jpg

Hosszas kutakodás után ez volt az egyetlen kép, amit találtam a "helyről" (forrás: Index)

A nyugati pályaudvar mellett, nagyjából ott, ahol a mai Westend City Center déli bejárata van, volt egyszer egy csodálatos "Vásárló udvar". Mondanám, hogy ez volt a plázák elődje, de ez a hely annál sokkal összetettebb volt, ugyanis vásárlóudvar melett pre-, valamit afrterpartihelyként, gyorsétteremként és közösségi térként is működött. Mondjuk talán a vásárlás volt a legkevésbé értelmes funkciója.

img_3840.JPG

A fenti kép az egytelen, amit sikerült kikukáznom erről a helyről, ami azért lehet, mert azokban az időkben még elő kellett hívni minden egyes fényképet, ami külön pénzbe került, így az emberek nem fotózgattak le minden hülyeséget, csak a fontos dolgokat. Az pedig, hogy a Westend udvar valaha is bármilyen szempontból fontosnak fog minősülni senkiben még csak fel sem merült soha.

Vásárlás

 

Amennyiben valaki a hely nevéből ítélve a vásárlást gondolta a Westend első számű funkciójának, az nagyobbat nem is tévedhetett. Voltak ugyan itt olyan kis butikok (butikocskák), amit a kínai piacoknál nagyjából 5%-kal magasabb minőséget képviseltek. Gondolom, itt legalább megpróbáltak valami számlát kiállítani az eladók, amiket aztán "ad acta" könyveltek (amint a vásárló kifordult a boltból, ment a kukába).

img_3839.JPG

Olyan hiánypótló cuccokhoz lehetett itt hozzájutni, mint például a Jim Beam cimkemintás, batikolt póló - azóta sem értem, ki és miért gondolta, hogy ez menő -, vagy az ablaküveghez vágható és onnan jobb esetben "lemászó" - rosszabb esetben azon az út közben erősítésül szerzett üvegszilánkokkal együtt átszáguldó -, ragcsos gumipók, de félmárkás órákat, svájcibicskát, és még a jó ég tudja mit vehettünk itt, ha mindenképpen el akartuk költeni a húsvétkor összelocsolt vagyonunkat.

jim-beam-tie-dye-t-shirt-650x650.jpg

De most komolyan :)

Én itt vettem az első és egyetlen Zippo öngyújtómat, ami azóta is megvan, bár most a szekrényem polcán, benzin nélkül, dísztárgyként jelzi, hogy én az a fajta vagyok, aki már csak a bulikon lejmolja körbe a még dohányzó pár haverját, de hétköznap megvető tekintettel néz le az akaratgyenge szenvedélybetegekre.

 

Kaja

 

Igen, a kaja. A kaja egy óriási hívószó volt a Westend udvarban. A terület komoly részét ugyanis azok a fajta kajaárusok tették ki akik a mai fővárosból annyira hiányoznak. Nem csak hajnalból buli után hazatérők érzik fájón az üres helyüket a gyomrukban, de a tisztiorvosi szolgálat költségvetése is...

Pizza me? Meki? KFC? Ugyan már! Gyenge kezdők ezek azokhoz a kajákhoz képest, amiket itt lehetett kapni.

Volt például az óriás melegszendvics, ami gyakorlatilag egy kétkilós kenyér közepéről kivágott szelet volt, rajta a mai kereskedelemben is használt beazonosíthatatlan melegszenvicskrémmel, ami akkor még nyomokban akár húst is tartalmazhatott. Ezen pedig egy negyed kiló sajt volt eloszlatva, amit ízlés szerint ráégettek a matériára. Legalábbis mi mindig ilyen fekete foltosan kértük, mert akkor még a "rákkeltő" szó legfeljebb Rák Bálint barátom hétzenés, ébresztőfunkcióval felvértezett Kessel márkájú kvarcóráját juttatta eszünkbe.

img_3841.JPG

Az "Éhes Bakter" azért a Nyugati pályaudvar mellett, elég ziccer nem?

Az igazi nehézsúlyú versenyzők pedig a "bucik" voltak. Ezek a bizonyos bucik olyanok voltak, mint a mai hamburgerek, csak épp úgy viszonyultak hozzájuk, mint Tyrannosaurus Rex a Zöldgyíkhoz. Akkora bucikba volt betömve 1-2-3-4 hamburger"hús", amiket megfogni is nehéz volt, nemhogy harapni belőlük egy olyat, hogy az ember egész feje ne ússzon a mustárban és ketchupban.

A műfaj csúcsa a "Kondi Buci" volt (Ati barátomat kellett felhívnom, hogy e csodát meg tudjam nevezni). A nevével ellentétben ennek az ételnek a kondizáshoz csak annyi köze volt, hogy egy kézisúlyzó tömegével bírt. Születésekor nem tudom, mi járhatott az ötletgazda fejében, de ez esetben a buciba két párhuzamos metszést ejtett a mester (nem véletlenül nem írok szakácsot) és az így előállt emeletekre egy teljes dupla hamburger (lent) és egy komplett hot-dog(fent) hozzávalóit költözette be. Volt egyébként, hogy brahiból egy buli után egy-egy ilyet megettünk.

Öngyilkosjelöltek mellé kért hasábkrumplival is könnyíthették az utat a koszorúér elzáródás felé.

 

Vegas

 

Bizony! Vegasz! Mert hogy itt volt egy játékterem is. Ez volt az a hely, ahol állandóan lógtunk és a monitorokat bámultuk, úgy mint a mai gyerekek, amikor az anyjuk azt mondogatja nekik, hogy ne lógjanak már otthon állandóan a monitor előtt. Lesz még egy poszt a játéktermekről, szóval itt nem lövök el minden puskaport, de emlékeztek a House of the Death játékra? Ez volt az, amiben két pisztollyal kellett zombikat lövöldözni és a készítőknek volt annyi esze, hogy úgy csinálja meg a játékot, hogy ha meghaltál, de elég gyorsan bedobtad a huszast, mehettél tovább. E trükknek köszönhetően szerintem ez volt az egyik olyan játék, ami három nap alatt visszatermelte az árát, ha egy terem beruházott rá.

 

Pre- és afterparty

 

Igen, itt lehetett találkozni, játéktermezgetni, közben elfogyasztani a Saigon posztban már említett sütőrum-Queenkóla kombókat, majd buli után összegyűlni egy kis másnaposságűző kajálásra. Mindez azután lett kétségbeejtően egyszerű, miután megnyílt a Westend udvar közvetlen szomszédságában a Bahnhof nefű szórakozóhely, de ez (mint a játéktermek) egy külön posztot érdemel.

És hogy ne legyen poszt zene nélkül:

A fekete-fehér képeket egy kedves olvasónk küldte ba, a forrás a Heti Budapest, 1990.09.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencvenes.blog.hu/api/trackback/id/tr216199944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2020.09.16. 09:18:56

Remélem, olvassák olyanok, akiknek akad fotójuk a helyről.
Akkor még nem éltem Bp-n, én abszolút nem emlékszem a Westend pláza előtti időkre.
Pár régi fotót találtam, amin maga a Westend Ház van: www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2017/09/fortepan_102968_1a1fdcc91649e4044ef1b3c71a14b586.jpg

...de ha jól értem, a cikk a Westend Ház és a Westend pláza közti időszakról ír, amikor valamiféle vadkeleti állapotok uralkodtak ott.

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2020.09.16. 09:28:41

@A nép fia: Szia! Nem is tudtad volna pontosabban körbeírni a helyet :) A "vadkeleti" annyira szép szó arra, ami ott volt, hogy jár érte a plusz pont.
Esküszöm, hogy még melegítős-westerncsizmás alakokkal is talákozhattál volna, ha akkoriban arra vetődsz :)
Jó lenne, ha valaki tudna képet szerezni :D

ekat 2020.09.16. 09:50:21

Gyalog max. 10 percre laktam onnan legalábbis 1983 és 1991 között, de abszolút nem emlékszem, hogy ott ilyesmi lett volna. Igaz, még arra sem, hogy mi volt ott egyáltalán. :)

Kedélyes Paraszt 2020.09.16. 10:28:46

@A nép fia: én még a 80-as évekből emlékszem rá. Kb ott volt, ahol most a plaza elotti kis tér van. Körben zárt udvar, talán 2 bejárattal. Néhány butik, és rengeteg bufé. Bár vidéki vagyok, de akkoriban sokat jártam arrafelé, így én is sokat kajáltam ott. Ez volt a városban az egyetlen, ilyen mértékben koncentrált büfésora. Aztán elvétve akadtak büfék a városban szétszórva is, főleg a nagyobb tereken.

Gukker 2020.09.16. 10:30:14

Hú, mennyit lógtam ott a játékteremben. Ott volt először az országban Mortal Kombat 1-2 meg Killer Instinct. Egy vagyont dobáltam bele.

Kedélyes Paraszt 2020.09.16. 10:31:31

@Kedélyes Paraszt: akkoriban nyílt meg a Múzeum körúton az antikváriumok között egy nagy, üvegfalú salátabár. Mintha most is valami büfé (talán vega?) lenne ott. Nagyon menő volt! Addig csak nagyobb közértek csemegerészlegén lehetett hidegkonyhai cuccokat kapni.

zovar32 2020.09.16. 11:50:27

Kimaradt egy nagyon fontos árucikk, nevezetesen a másolt műsoros kazetták. Nem mindent lehetett ugyanis itthon kapni, ezért megjelentek a lengyel kalózmásolatok, a Takt márkanév alatt.
Volt olyan, hogy a 60 perces kazettán maradt még bőven hely, így a lengyel szakik még rávettek pár teljesen más számot a mondjuk Alphaville kazira. :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.09.16. 13:06:43

Bulik után hajnaltájban elvetődtünk ide enni "valamit". Na, ez tényleg a gasztronómia mélységét jelentette, de abban az állapotban mindegy volt, illetve akkor Budapesten csak pár helyen lehetett enni: Moszkva tér, Móricz Zs. körtér stb. hasonló minőségű kajákat. Volt vagy 6-8 büfé, de általában mindig sor volt mindegyiknél, és mire kiszolgáltak, már mindegy volt, csak ételnek nézzen ki messziről.

Attila1976 2020.09.16. 13:54:51

Én 1991-körül fedeztem fel azt az udvart, volt ott egy kazetta-cd-póló árusító üzlet Áramütött Aligátor néven. Aztán 1997 körül napi szinten megfordultam ott, mivel fizetésem a szemközti Ijász sörözőben cseppfolyósítottam. Az Ijász még megvan. Sokszor szaladtunk át éjjel tök részegen a Váci úton valamit kajálni. Azokban a büfékben csak akkor ettem ha részeg voltam. A kondi buci létező dolog volt, így is volt kiírva. Volt mellette egy Gyroszos ott nagyon jókat ettünk. Képeket lehetetlen találni, sokszor kerestem már.

Kedélyes Paraszt 2020.09.16. 13:55:27

@Fotósképző: szerintem ezt már csak most gondolod így. AKkoriban mi úgy tekintettük rájuk, mint a szendvicsek netovábbja. Amúgy nem is tudtál sehol máshol jobb gyorskaját kapni. A minőség kb mindenhol azonos volt, csak itt koncentráltabban jelent meg. Én pl jóízűen fogyasztottam el akár koncert előtt, akár utána, vagy ha hazajöttem külföldről és lekéstem a vonatom.

Weißkopf 2020.09.16. 14:50:49

Pár éve volt 1 írás az indexen az eredeti West End házakról. 2 körív alaprajzú épület volt szállodai (leginkább garniszálló) funkcióval.

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2020.09.16. 14:53:38

@zovar32: Jaj, igen, ez tényleg kimaradt, a a kazettákról amúgyis akartam egy külön posztot összedobni, abban megemlítem, de jogos, köszi! :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.09.16. 14:56:20

@Kedélyes Paraszt: Nem csak most, akkor is így gondoltam(-tuk). Eleinte jobb volt, de aztán ez a színvonal is lejjebb csúszott. Kerültük a helyet, nem is esett mindig útba, meg máshol jobb volt a hamburger (a fentiek mellett volt azért még választék hajnali hamburgerezőkből), magam kb. 4-5 alkalommal ettem a Westendben. Akkor is percekig nézegettem a kínálatot, hogy melyik "készítmény" néz ki problémamentesen fogyaszthatónak.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.09.16. 14:59:09

@Weißkopf: Az a 2 vh. előtti házak voltak, aztán lebontották azokat, majd a helyükre épült a posztban is említett létesítmény az 1980-as években (meg a Nyugati melletti parkoló és buszvégállomás is).

Inkvizítor666 2020.09.16. 15:46:14

Zippo dísznek, meg lenézed a dohányos embert aha, te meg egy sznob kis nyomorék buzi vagy, köcsög

ekat 2020.09.16. 16:16:52

@Fotósképző: Egy halom helyen lehetett éjjel enni, csak azok drágábbak voltak. Akkortájt egy rockzenész barátnője voltam, úgyhogy folyton az éjszakát jártuk, és ettünk , ittunk. :) Vár: Fekete Holló. Volt egy hely az Erzsébet híd budai szélénél. (Kis Olimpia?) Onnan egyszer bevittek - a barátom mellől - munkakerülésért. :D Az Andrássy úton ettem először kínai savanyű-erős levest, a hely nevére nem emlékszem., de nem volt messze az Oktogontól. Egy csomó volt még, csak keveregnek a fejemben az evős és az ivós helyek. :)

Kedélyes Paraszt 2020.09.16. 16:51:21

@Fotósképző: és ugyan miféle fogyasztói tudatosság vezérelt téged a 90-es évek elején, hogy inkább elzarándokoltál a Kálvin tér melletti magényos hamburgerezőbe, minthogy megetted volna a WE-ben ugyanazt a "szart"? Itt legalább konkurencia volt.
A Kálvin tér mellett volt egy éjjel is nyitva tartó kocsma. Szerintem ennek a bárnak a helyén lehetett a 80-as években:
https://www.google.com/maps/@47.4903945,19.0616148,3a,75y,282.02h,85.35t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKUUjojjsesYTwsrHmMFE0Q!2e0!7i16384!8i8192
Mellette volt a hamburgerezős bódé. Kb ez lehetett legközelebb éjjel a WE-hez. A Blahán biztos nem volt.

ÁÁÁ, ez volt a salátabár:
https://www.google.com/maps/@47.4917993,19.0612709,3a,75y,300.47h,81.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1slW6-Gv3ED6YmYrr9oj4riQ!2e0!7i16384!8i8192

WildBear 2020.10.27. 11:09:56

Kisfiúként sokat nézegettem a "bal hátsó" sarokban lévő játékbolt kirakatát..

Txx 2021.02.03. 21:38:36

Vannak fotóim a helyről irjon aki el kell.

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2021.02.04. 06:51:07

@Txx: ha a tanupipoke@gmail.com-ra esetlek küldenél párat, ide szívesen feltenném :)

Roxxa 2022.05.02. 23:51:50

Én ebből legjobban arra emlékszem, hogy volt benne egy "trafik" (Áramütött Krokodil?), ahol a New Kids on the Block fotókat vettük illetve mindenféle jelvények tömkelegét. Szép idők voltak, olyan kicsinek is tudtunk örülni!

kroll 2022.08.27. 20:57:24

Roberta vagy Roberto butik. Ott vettem 91-ben a Cha-cha favágó kabátomat 12.000,- Ft-ért

Attila1976Bp 2022.10.17. 01:16:37

@Roxxa: Áramütött aligátor volt a neve. Kazettákat árult alapvetően meg sok minden mást.

Anita Nemes 2023.09.29. 09:30:18

Tegnap a kezembe került 2 darab depechemode kis fotó a múltból, amit ott vettem. Így kerültem erre az oldalra. Ó de kellemes kis cikk volt ez!
Mi is a másolt kazettás boltért jártunk oda, 92-93 körül, 13-14 éves kiscsajokként picit félve mentünk a westendbe. Erősen tartottunk az ottani trúságtól, és persze arról még szó sem volt, hogy mi italozzunk vagy éjszakázzunk ott. Nekünk a csodabolt szintén a TAKT kazettás sarok, ahol a legfincsibb cukorka az együtteses poszterekről készült analóg fotók voltak. Milyen talányos hamisítás. A kisebb fotók 10 Ft-ba, a nagyobbak 20 Ft-ba kerültek, nagyobbra akkoriban nem volt pénzem. DM, Bonanza, Bros, NewKids és mindenféle tinibálvány képe kapható volt, a csóró rajongók is tudjanak valamit venni. A karácsonykor kapott pénzünket persze TAKT kazettákra költöttük - és utána átmásolgattuk egymásnak. Te veszed a curet én veszem a módot, aztán majd megoldjuk alapon. A Zippo boltra is emlékszem :-D oda már a menőbb arcok jártak.
süti beállítások módosítása